Az alkalmi munkás bejelentése

 

Kapcsolódó címkék: alkalmi munkás, APEH

2010. december 01. szerda, 05:27
mobile_phoneAz alkalmi munkást háromféleképpen lehet az APEH-hoz bejelenteni. Az első lehetőség az elektronikus út az ügyfélkapun keresztül. A második a telefonos bejelentés a 185-ös hívószámon, a harmadik pedig az elvileg december elsejétől élő SMS küldés. Az utóbbira egy friss javaslat szerint ne számítsunk.

 


JELENTKEZZEN KAPCSOLÓDÓ KONFERENCIÁNKRA! >>
>
Adótörvények 2011. - Szja, Járulék, Art - Országos Adókonferencia


Fontos
azonban tudni, hogy bármelyik lehetőséghez, így a telefonos bejelentés igénybevételéhez is szükség van az előzetes ügyfélkapus regisztrációra. Tehát, már az alkalmi munkás foglalkoztatása előtt el kell intézni az okmányirodai regisztrációt, kivéve persze, ha a cég könyvelője vállalja, hogy ezt az elektronikus bejelentést, akárcsak a bevallásokat, ő küldi el a vállalkozás képviseletében. Egy dolog azonban biztos, papíron, postán keresztül, vagy személyesen nem lehet az alkalmi munkást bejelenteni.


Online, telefonon


Az elektronikus bejelentéshez számítógépen ki kell tölteni a 10T1042E jelű adatlapot, és ezt az ügyfélkapun keresztül kell megküldeni az adóhatóságnak. A bejelentés esetleges visszavonására és módosítására - így különösen ha megváltozik a munkaidő, vagy mégsem áll munkába az alkalmi munkás – ugyanez az adatlap használható. A nyomtatvány csak az APEH honlapjáról tölthető le, a kereskedelmi forgalomban egyáltalán nem kapható. Ha a könyvelő nem vállalja e nemes feladatot, azaz magának a vállalkozónak kell az elektronikus bejelentést beküldeni, akkor nagyon figyeljünk arra, hogy az APEH honlapján az adatlap, illetve a kitöltési útmutató újabb és újabb verziói jelenhetnek meg. Természetesen mindig a legfrissebb változatot kell használni, úgyhogy a honlapon szereplő információkat folyamatosan figyelemmel kell kísérni.


Telefonos bejelentés a 185-ös, országon belül helyi tarifával hívható telefonszámon teljesíthető. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy a telefonálónak a saját adóazonosítóját a bejelentés megkezdésekor meg kell adnia.


Az SMS bejelentés elméletileg december 1-jétől lépne hatályba. Az ezzel kapcsolatos részletszabályokat külön rendelet határozta volna meg, de egy ma benyújtott törvényjavaslat még a hatályba lépése előtt eltörölné ezt a lehetőséget.

 

Miért nem?
December 1-től lett volna meg az a lehetőség, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerint foglalkoztatott munkavállalókat sms-ben is be lehet jelenteni.  A parlamentnek november végén benyújtott törvényjvaslat még hatályba lépése előtt eltörölné ezt az alternatívát, elsősorban azzal az indokkal, hogy kevesen használnák, a rendszer kiépítése viszont drága.

A fideszes Koszorús László által jegyzett törvényjavaslat az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010 . évi LXXV. törvényt módosítaná 2010. november 30-i hatállyal. Az indokolás kifejti, hogy a már létező ügyintézési csatornák (az ügyfélkapu és a telefon) használatának gyakoriságán alapuló gyakorlati tapasztalatok azt támasztják alá, hogy nincs szükség az SMS alapú bejelentési mód létrehozására. Ezt azzal indokolja, hogy még az SMS alapú megoldásnál jóval egyszerűbben kezelhető telefonos bejelentés is csak az összes bejelentés kevesebb mint 1%-át tette ki eddig. Az SMS alapú alkalmazás kifejlesztéséhez és bevezetéséhez viszont több százmillió forintos fejlesztésre lenne szükség, ami végül érdemben nem hasznosulna (nem járna az ügyintézési idő rövidülésével vagy a felhasználó kényelmének javulásával).

 

Szigorú határidők


A bejelentést a munkavégzés megkezdése előtt kell megtenni. Praktikusan ez azt jelenti, hogy a bejelentési lapot, vagy a telefonhívást (sms-t) célszerű még az alkalmi munkás megérkezése előtt elküldeni, illetve lebonyolítani. A visszavonás és a módosítás is szigorú határidőkhöz kötött. Erre a bejelentést követő két órán belül, illetve, ha a bejelentés a következő napra egy napnál hosszabb időre vonatkozik, akkor az érintett napon reggel 8-ig tehető meg. Könnyítés ugyanakkor, hogy a módosításnál, visszavonásnál bármelyik lehetőséget (online, telefon, vagy a jövőben az sms-t is) választhatjuk, függetlenül attól, hogy az eredeti bejelentést milyen módon tettük meg.


Az APEH tájékoztatója szerinti példával élve: ha az ügyfélkapun keresztül jelenti be a cég az alkalmi munkást augusztus 2-án úgy, hogy az illető augusztus 3-tól 6-ig fog dolgozni, később azonban kiderül, hogy 6-án nem tud jönni, akkor 6-án reggel az aznapra vonatkozó bejelentést 8 óráig akár telefonon is lehet módosítani. Ha reggel 8-ig nem kerül sor a módosításra, akkor arra a napra a közterhet már ki kell fizetni. Így ebben az esetben, ha pl. délutánra rendeltünk be egy dolgozót és végül nem jött, akkor nem is tudjuk már az APEH-nál az adott napot lemondani. Ez kiküszöbölhető, ha mondjuk, naponta tesszük meg a bejelentést a délutáni munkakezdés előtt, mert akkor két órán belül még vissza lehet vonni. Ilyenkor viszont arra kell figyelni, hogy a bejelentés egyetlen egy napon se maradjon el, hiszen komoly büntetéssel járhat, ha az APEH revizorai, vagy a munkaügyi felügyelőség ellenőrei a mulasztást lefülelik.


JELENTKEZZEN KAPCSOLÓDÓ KONFERENCIÁNKRA! >>
>
Adótörvények 2011. - Szja, Járulék, Art - Országos Adókonferencia
 
 
 

Friss hírek

Adószakértő, adótanácsadó, okleveles adótanácsadó kreditpontos online képzés

2014-09-04 13:17:41

 

abakuszONLINE képzéseinkkel 85 adószakértő, AT, OASZ kreditet tud szerezni! Több kreditpont esetén, kérje KEDVEZMÉNYES CSOMAGAJÁNLATUNKAT!

 

Személyi jövedelemadó 2015. - Ingyenes előadás - tájékoztató

2014-01-22 09:17:13

ado2015

Ezen az oldalon a 2015. november 25-én megrendezendő ADÓTÖRVÉNYEK 2015. - SZJA, ART, ÁFA, TB. - Országos Adókonferencia a NAV és az NGM szakértőivel c. rendezvényünkön készült élő adásra való bejelentkezésről kap információkat Adásidő: 2015.11.25. 09:00-10:30 A közvetítés a regisztráltak számára ingyenes! Az élő adás megtekintésére kreditpont nem adható!

Nyilatkozat a kreditpontra minősített kiadvány megvásárlásáról

2014-01-22 08:56:22

ngmFIGYELEM! Nemzetgazdasági Minisztériumnak a 2013. évben megvásárolt szakmai kiadvány után járó 2 kreditpont jóváírását - 2013. évre - igazoló számlát és nyilatkozatot 2014. január 31. napjáig áll módjába befogadni!

Hamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok

2014-01-15 19:30:09

postaHamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, illetve információk. A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. A bevallással kapcsolatos teendők első határideje január 31. Eddig kell a munkavállalóknak nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről. Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri. Valamennyi szükséges nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról.

TOVÁBBI HÍREINK

 

Barátaink a Facebook -on

Legyakoribb címkék

ado adóalap adóbevallás adócsökkentés adóelőleg adójóváírás adókedvezmény adókulcs adómentes adórendszer adós adótörvény adózás áfa állás APEH ár art bér béren kívüli juttatás beszámoló bevallás bírság cafeteria családi kedvezmény egyszerűsített foglalkoztatás eho ellenőrzés előleg elszámolás eva felszámolás fizetés foglalkoztatás gazdaság gazdaságpolitika gyes illeték ipa iparűzési adó járulék jövedelem jövedelemadó K+F környezetvédelmi termékdíj közbeszerzés közbeszerzési törvény kutatás-fejlesztés különadó magánnyugdíjpénztár minimálbér munkabér munkaidő munkáltató munkaszerződés munkavállaló munkaviszony NAV nyugdíj nyugdíjjárulék nyugdíjpénztár osztalék reform szabadság számla számvitel Széchenyi Pihenő kártya személyi jövedelemadó szerződés szja szuperbruttó támogatás társasági adó tartozás Tb termékdíj transzferár üdülési csekk vallalkozas VP vpop

1583 Budapest Pf 48. tel: (06 1) 787 7570 fax: (06-1) 788-26-65       e-mail:  szervezes@systemmedia.hu     Jogi nyilatkozat

dv: