Kreditpont-rendszer: mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzése 2013-ban

 

Kapcsolódó címkék: Mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzése 2013, könyvelő továbbképzés 2013

2012. december 23. vasárnap, 07:03

konyvelo2013-tól jelentősen megváltozik a regisztrált mérlegképes könyvelők továbbképzési rendszere: a központi tematikát felváltja a kreditpont-rendszer. A kreditpontokat az eddig megszokott továbbképzési programokon, előadásokon való részvétellel, szakmai szervezeti tagsággal vagy szakmai kiadványok megvásárlásával lehet összegyűjteni.

jelentkezes2

ADÓZÁS, SZÁMVITEL 2013.
(16 könyvelői kreditpont 15 000 Ft-ért!)

2013 / szeptember / 23-24 / hétfő-kedd

A regisztrált mérlegképes könyvelőknek évente kötelező szakmai továbbképzésen kell részt venniük. A továbbképzési kötelezettség elmulasztása a nyilvántartásból való törlést eredményezheti. A szakmai továbbképzés részletes szabályait a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) tartalmazza, amelyet idén a 357/2012. (XII. 13.) Korm. rendelet módosított. Az elfogadott módosítások jelentősen átalakítják a regisztrált könyvviteli szolgáltatást végző személyek szakmai továbbképzési rendszerét. Emellett a jogszabály azt is tartlamazza, hogy az egyetemi, főiskolai diplomák, szakképesítések regisztráció során való beszámíthatósága megmarad.


A 2013-as továbbképzési évtől az egységes központi tematikát a kreditpont-rendszerű továbbképzés váltja fel, azaz a továbbképzési kötelezettséget kreditpontok gyűjtésével kell teljesíteni. A továbbképzési év január 1-jétől december 31-ig tart, ezen időszak alatt kell összegyűjteni és igazolni a megszerzett továbbképzési pontokat. A kreditpontok megszerzésének mikéntjéről, jellegéről a továbbképzésre kötelezett személy lényegében szabadon dönthet, a Korm. rendelet csupán néhány minimum követelményt támaszt. A továbbképzési kötelezettség teljesítéséhez az alábbi módokon lehet kreditpontot gyűjteni:

  • az eddig megszokott továbbképzési programokon, előadásokon való részvétellel,
  • szakmai szervezeti tagsággal vagy
  • szakmai kiadványok megvásárlásával.

Lényeges, hogy kizárólag a Nemzetgazdasági Minisztérium által minősített, kreditpontszámmal rendelkező előadások, szervezeti tagságok vagy kiadványok számítanak. A továbbképzési programok esetében a kreditpontszámon kívül a szakterületi besorolás is fontos.

 

A korábbiaktól eltérően a továbbképzési kötelezettség kiterjed a könyvviteli szolgáltatást végzők valamennyi regisztrált szakterületére, azaz a több szakterületen is regisztrációval rendelkező mérlegképes könyvelő valamennyi szakterületén köteles továbbképzésen részt venni (a lehetséges szakterületek: vállalkozási, államháztartási, pénzügyi, egyéb szervezeti és IFRS).

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium a minősített továbbképzési programok és szakmai kiadványok adatait folyamatosan közzéteszi az egységes Kormányzati Portálon.

Kreditpontszám-követelmények

A továbbképzésre kötelezett személynek minden egyes továbbképzési évben összesen legalább 16 kreditpontot kell megszereznie. Az adott továbbképzési évben a 16 kreditponton felül megszerzett többlet-kreditpontok nem vehetők figyelembe a következő évek továbbképzési kötelezettsége teljesítése szempontjából. A 16 kreditpontból legalább 8 kreditpontot számvitel témakörben minősített szakmai továbbképzésen kell teljesíteni. A továbbképzésre kötelezettnek a 16 kreditpontból minden szakterületen, amelyen regisztrációval rendelkezik, legalább 4 kreditpontot az adott szakterületre minősített speciális továbbképzéseken kell megszereznie (ezt a 4 kreditpontot nem kell feltétlenül számviteli témakörben teljesíteni). Továbbképzési évenként legfeljebb 2 kreditpont szerezhető, ha a továbbképzésre kötelezett személy valamely szakmai szervezet tagjaként jogosult a szakmai szervezet által szervezett szakmai konzultációkon, képzéseken részt venni. Minősített szakmai kiadvány megvásárlásának igazolásával továbbképzési évenként legfeljebb 2 kreditpont számítható be. A számviteli témakörben minősített szakmai programra előírt 8 kreditpontba és a szakterületenkénti továbbképzésre előírt 4 kreditpontba nem számítható be a szakmai szervezeti tagsággal és a szakmai kiadvány megvásárlásával megszerzett kreditpont.

Részvétel továbbképzési programon

A továbbképzésre kötelezett személy köteles olyan továbbképzési programokon részt venni, amely megfelel a regisztrált szakterületeinek, és amellyel teljesíti a Korm. rendelet által előírt kreditpont-követelményeket. A továbbképzési programokon eltörlésre került a létszámkorlát, így 40 fős létszámnál nagyobb konferencia is elismerhető lesz. Az új továbbképzési rendszer keretében kreditpont szerezhető távoktatás, azaz elektronikus (internetes) képzés formájában is. A továbbképzési programot szervező szervezet a továbbképzésről igazolást állít ki, és a részvételt a Nemzetgazdasági Minisztérium felé leigazolja.


Forrás: Complex Kiadó

Csatolmányok nevei:
FájlLeírásFájl mérete
Fájl letöltése ( 357_2012. (XII. 13.) Korm. rendelet.pdf) 357/2012. (XII. 13.) Korm. rendelet  322 Kb
 
 
 

Friss hírek

Adószakértő, adótanácsadó, okleveles adótanácsadó kreditpontos online képzés

2014-09-04 13:17:41

 

abakuszONLINE képzéseinkkel 85 adószakértő, AT, OASZ kreditet tud szerezni! Több kreditpont esetén, kérje KEDVEZMÉNYES CSOMAGAJÁNLATUNKAT!

 

Személyi jövedelemadó 2015. - Ingyenes előadás - tájékoztató

2014-01-22 09:17:13

ado2015

Ezen az oldalon a 2015. november 25-én megrendezendő ADÓTÖRVÉNYEK 2015. - SZJA, ART, ÁFA, TB. - Országos Adókonferencia a NAV és az NGM szakértőivel c. rendezvényünkön készült élő adásra való bejelentkezésről kap információkat Adásidő: 2015.11.25. 09:00-10:30 A közvetítés a regisztráltak számára ingyenes! Az élő adás megtekintésére kreditpont nem adható!

Nyilatkozat a kreditpontra minősített kiadvány megvásárlásáról

2014-01-22 08:56:22

ngmFIGYELEM! Nemzetgazdasági Minisztériumnak a 2013. évben megvásárolt szakmai kiadvány után járó 2 kreditpont jóváírását - 2013. évre - igazoló számlát és nyilatkozatot 2014. január 31. napjáig áll módjába befogadni!

Hamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok

2014-01-15 19:30:09

postaHamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, illetve információk. A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. A bevallással kapcsolatos teendők első határideje január 31. Eddig kell a munkavállalóknak nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről. Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri. Valamennyi szükséges nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról.

TOVÁBBI HÍREINK

 

Barátaink a Facebook -on

Legyakoribb címkék

ado adóalap adóbevallás adócsökkentés adóelőleg adójóváírás adókedvezmény adókulcs adómentes adórendszer adós adótörvény adózás áfa állás APEH ár art bér béren kívüli juttatás beszámoló bevallás bírság cafeteria családi kedvezmény egyszerűsített foglalkoztatás eho ellenőrzés előleg elszámolás eva felszámolás fizetés foglalkoztatás gazdaság gazdaságpolitika gyes illeték ipa iparűzési adó járulék jövedelem jövedelemadó K+F környezetvédelmi termékdíj közbeszerzés közbeszerzési törvény kutatás-fejlesztés különadó magánnyugdíjpénztár minimálbér munkabér munkaidő munkáltató munkaszerződés munkavállaló munkaviszony NAV nyugdíj nyugdíjjárulék nyugdíjpénztár osztalék reform szabadság számla számvitel Széchenyi Pihenő kártya személyi jövedelemadó szerződés szja szuperbruttó támogatás társasági adó tartozás Tb termékdíj transzferár üdülési csekk vallalkozas VP vpop

1583 Budapest Pf 48. tel: (06 1) 787 7570 fax: (06-1) 788-26-65       e-mail:  szervezes@systemmedia.hu     Jogi nyilatkozat

dv: