Magánszemély lakásbérbeadásának adózása

 

Kapcsolódó címkék: adózás, személyi jövedelemadó, adóalap

2010. június 04. péntek, 08:46

Többféleképpen is teljesíthető az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem után fizetendő adó.

 

Termőföldnek nem minősülő ingatlan magánszemélyként (nem egyéni vállalkozóként) történő bérbeadása esetén adószámot kell kiváltani és a bérleti díjról számlát vagy más számviteli bizonylatot kiállítani. Az adóteher többféleképpen is teljesíthető, a bérbadásból származó bevétel főszabályként külön adózó jövedelemnek minősül, amelynek jövedelemadója 25 százalék.

A bevétellel szemben költség ebben az esetben nem számolható el, ráadásul a bérbeadó által viselt mindennemű teher - így az ő nevére számlázott közüzemi díjak bérlő által történő megtérítése - szintén bevételnek számít. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha a mérőórákat nem íratjuk át a bérlő nevére, így a rezsiszámlák a mi nevünkre érkeznek és mi is fizetjük őket, akkor a bérlőtől ezek ellentételezésére kapott összeg negyedét adó címén tulajdonképpen elbukjuk.

A főszabálytól eltérően a magánszemély választhatja azt a módszert is, hogy a bérbeadásból származó adóévi valamennyi bevételére az önálló tevékenységből származó jövedelem adózási szabályait alkalmazza. Ennek az adózási módnak a választására a magánszemélynek két lehetősége van: az adóév végén az adóbevallásban vagy az adóév elejétől kezdődően.

Ebben az esetben az igazolt költségek elszámolhatóak vagy alkalmazható egy ún. vélt, vagy diktált 10 százalékos költséghányad, ebben az esetben a bevétel 90 százaléka lesz a jövedelem. Az így megállapított jövedelem 27 százalék adóalap-kiegészítéssel növelten az összevont adóalap része, amelynek az adóját az szja-tábla (17, illetve 32 százalék) szerint kell megállapítani.elszámolhatóak

A személyi jövedelemadó mellett azonban más közteher is rakódik az ingatlan bérbeadására. Ha a jövedelem az adóévben az egymillió forintot meghaladja és a bérbeadó az egészségügyi hozzájárulás (eho) megfizetése alól nem mentesül, a magánszemély meghatározott mértékig 14 százalékos eho fizetésére is kötelezett. A 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást addig kell megfizetni, amíg a magánszemély által megfizetett egészségbiztosítási járulék, valamint a 14 százalékos eho alapját képező jövedelmek (például osztalék, árfolyamnyereség) után megfizetett százalékos mértékű eho együttes összege nem éri el a négyszázötvenezer forintot.

Mentes ugyanakkor a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alól az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, ha a lakásbérleti jogviszony tárgyát képező lakás a bérbeadó állandó lakóhelye, kivéve, ha a bérbeadó a lakást saját vállalkozása vagy vele együtt élő közeli hozzátartozója (élettársa) vállalkozása részére adja bérbe - olvasható az APEH tájékoztatójában.

Forrás: privatbankar.hu (Korcsog Miklós)

 
 
 

Friss hírek

Adószakértő, adótanácsadó, okleveles adótanácsadó kreditpontos online képzés

2014-09-04 13:17:41

 

abakuszONLINE képzéseinkkel 85 adószakértő, AT, OASZ kreditet tud szerezni! Több kreditpont esetén, kérje KEDVEZMÉNYES CSOMAGAJÁNLATUNKAT!

 

Személyi jövedelemadó 2015. - Ingyenes előadás - tájékoztató

2014-01-22 09:17:13

ado2015

Ezen az oldalon a 2015. november 25-én megrendezendő ADÓTÖRVÉNYEK 2015. - SZJA, ART, ÁFA, TB. - Országos Adókonferencia a NAV és az NGM szakértőivel c. rendezvényünkön készült élő adásra való bejelentkezésről kap információkat Adásidő: 2015.11.25. 09:00-10:30 A közvetítés a regisztráltak számára ingyenes! Az élő adás megtekintésére kreditpont nem adható!

Nyilatkozat a kreditpontra minősített kiadvány megvásárlásáról

2014-01-22 08:56:22

ngmFIGYELEM! Nemzetgazdasági Minisztériumnak a 2013. évben megvásárolt szakmai kiadvány után járó 2 kreditpont jóváírását - 2013. évre - igazoló számlát és nyilatkozatot 2014. január 31. napjáig áll módjába befogadni!

Hamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok

2014-01-15 19:30:09

postaHamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, illetve információk. A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. A bevallással kapcsolatos teendők első határideje január 31. Eddig kell a munkavállalóknak nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről. Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri. Valamennyi szükséges nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról.

TOVÁBBI HÍREINK

 

Barátaink a Facebook -on

Legyakoribb címkék

ado adóalap adóbevallás adócsökkentés adóelőleg adójóváírás adókedvezmény adókulcs adómentes adórendszer adós adótörvény adózás áfa állás APEH ár art bér béren kívüli juttatás beszámoló bevallás bírság cafeteria családi kedvezmény egyszerűsített foglalkoztatás eho ellenőrzés előleg elszámolás eva felszámolás fizetés foglalkoztatás gazdaság gazdaságpolitika gyes illeték ipa iparűzési adó járulék jövedelem jövedelemadó K+F környezetvédelmi termékdíj közbeszerzés közbeszerzési törvény kutatás-fejlesztés különadó magánnyugdíjpénztár minimálbér munkabér munkaidő munkáltató munkaszerződés munkavállaló munkaviszony NAV nyugdíj nyugdíjjárulék nyugdíjpénztár osztalék reform szabadság számla számvitel Széchenyi Pihenő kártya személyi jövedelemadó szerződés szja szuperbruttó támogatás társasági adó tartozás Tb termékdíj transzferár üdülési csekk vallalkozas VP vpop

1583 Budapest Pf 48. tel: (06 1) 787 7570 fax: (06-1) 788-26-65       e-mail:  szervezes@systemmedia.hu     Jogi nyilatkozat

dv: